UM Rzeszów: Książka Sto receptur na sto lat niepodległości” z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości - faktyrzeszow.pl
Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, sieć hurtowni MAKRO Polska wydała bezpłatną książkę Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka wydana jest w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne Kulinarne Zjednoczenie Polski.
W książce znajduje się 50 receptur historycznych oraz ich nowoczesne interpretacje. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.
Poprzez wydanie książki celebrujemy niezwykłą rocznicę oraz dokonujemy wspólnie kulinarnego zjednoczenia naszego kraju, przekazując również inspiracje szefom kuchni na całym świecie” - jak mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w firmie MAKRO Polska.
Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka w wersji elektronicznej dostępna będzie na stronie: www.polskie-skarby-kulinarne.pl
W tworzeniu książki brali udział tacy szefowie kuchni jak:
- Paweł Serafin szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przewodniczy gronu ambasadorów,
- Philippe Abraham szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie,
- Michał Arciszewski szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu,
- Michał Bałazy szef kuchni w restauracjach K1 Business Center,
- Mariusz Bizub szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem,
- Przemysław Błaszczyk szef kuchni Mañana Bistro & Wine Bar w Chorzowie,
- Dżenneta Bogdanowicz szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach,
- Łukasz Cichy szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie,
- Marcin Czekalewski szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów,
- Katarzyna Daniłowicz szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu,
- Janusz Fic szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach,
- Michał Grzywacz szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
- Wojciech Harapkiewicz szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju,
- Piotr Kaciuba szef kuchni Zamku Dubiecko,
- Grzegorz Labuda szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku,
- Małgorzata Marchewka szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie,
- Adrianna Marczewska szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie,
- Michał Markowicz szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Dąbrowie,
- Dominik Narloch szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu,
- Iwona Niemczewska szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie,
- Mariusz Pieterwas szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni,
- Cezary Powała szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,
- Jakub Reszka szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu,
- Jarosław Sak szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie,
- Mariusz Siwak szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie,
- Szymon Sławiński szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu,
- Bolesław Sobolewski szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie,
- Michał Szcześniak szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie,
- Jarek Walczyk szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.
Urząd Miasta Rzeszowa, rzeszow.pl/, rzeszow.pl/miasto-rzeszow/aktualnosci/17929,ksiazka-sto-receptur-na-sto-lat-niepodleglosci-z-okazji-setnej-rocznicy-odzyskania-przez-polske-niepodleglosci.html
Autor: krystian