Jak parzyć herbatę czarna, czerwona, biała i zielona
Już od tysięcy lat uznaje się, że parzone liście herbaty to bardzo zdrowy napój. To bogate źródło witamin, antyoksydantów oraz składników mineralnych. Co więcej, badania pokazują, że regularnie spożywanie herbaty nie tylko zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, ale też krążenia, Alzheimera, a także przeciwdziała cukrzycy. Jednak nie wszystkie typy herbaty mają lecznicze własności.
Działanie oraz smak herbaty, warunkuje sposób jej parzenia. Jeśli wiemy jak parzyć herbatę, ta dostarczy do naszego organizmu antyoksydanty, będące doskonałą ochronę przed procesem starzenia oraz przeciwdziałają chorobom. Parzenie herbaty odbywa się w różny sposób, w zależności od jej gatunku. Najważniejsze jest jednak to, jakiej użyjemy wody i jak długo to będzie trwało.
W Polsce, herbata czarna jest zdecydowanie najpopularniejsza i bywa dodatkiem do każdego posiłku. Pobudza ona organizm, obniża ciśnienie krwi, poprawa pracę układu trawiennego i krążenia, a także zapobiega chorobom serca. Musimy jednak wiedzieć, że klasyczna ekspresowa czarna herbata, w torebce ze zmielonymi liści, wcale nie jest najzdrowszym rozwiązaniem.
Eksperci utrzymują, że czarna herbata powinna być zalana wrzątkiem, jednak wcześniej powinna być umieszczona w porcelanowym dzbanku. Najlepiej, aby liście znajdowały się w wodzie przez kilku minut. Im parzenie jest dłuższe, tym więcej garbików zdąży się do niej wydzielić. Jest to substancja, która powoduje gorzki smak herbaty, a jednocześnie chroni przed chorobami nowotworowymi.
Do parzenia herbaty białej należy używać wody, której temperatura wynosi około 80 stopni Celsjusza, a czas parzenia to około 7-8 minut. W przeciwnym wypadku, nie będzie ona mogła zachować swojego smaku, aromatycznego zapachu i swoich zdrowotnych właściwości. Biała herbata, jest bogata w witaminę C oraz polifenole, co pozwala jej wpływać na odporność naszego organizmu oraz hamuje powstawanie wolnych rodników.
W tym wypadku, mamy do czynienia z podobnym procesem, jak w przy czarnej herbacie. Do porcelanowego dzbanka wkładamy liście i zalewamy je wrzątkiem na 3-7 minut. Pijąc napar z herbaty czerwonej, uda się nam obniżyć poziom cholesterolu, pobudzić wydzielanie soków trawiennych, usprawnić działanie układu krążenia oraz wyregulować perystaltykę jelit.
To właśnie herbata zielona, jest uznawana za jedną z najzdrowszych, spośród wszystkich odmian. Co ciekawe, wszystkie jej zdrowotne właściwości nie zostaną utrzymane, jeżeli zalejemy ją wrzącą wodą, dlatego należy dobrze wiedzieć, jak parzyć zieloną herbatę. Musimy dopilnować, aby woda nie miała więcej niż 90 stopni Celsjusza, a to wymaga odczekania około 5 minut, od momentu kiedy się zagotowała.
Samo parzenie jest dość krótkim procesem, gdyż trwa od 3 do 4 minut, natomiast najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu najczęściej podany jest tam odpowiedni czas parzenia danego produktu. Napar z zielonej herbaty działa pobudzająco, dlatego nie jest od odpowiedni do picia przed snem. Kiedy jednak planujemy, aby zielona herbata stała się dodatkiem do naszej kolacji, najlepiej parzyć ją nieco dłużej do 7 minut. Wówczas, napar sprawi, że będziemy zrelaksowani i odprężeni.
Ciekawostką jest to, że liście zielonej herbaty, mogą być też zalewane zimną wodą. Co więcej, eksperci uważają, że to szansa na wydobycie z nich maksymalnej ilości zdrowych właściwości. To też szansa, aby z tą herbatą zaprzyjaźniły się osoby, które nie lubią jej gorzkiego smaku. Okazuje się, że przygotowana w ten sposób herbata, jest wyjątkowo delikatna w smaku.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski