W dniach 8 – 9 grudnia w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa odbędzie się XI edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Wysokiej Jakości EKOGALA.

Prowadzone w województwie podkarpackim od szeregu lat działania ukierunkowane na rozwój rolnictwa ekologicznego sprawiły, że rzeszowskie Targi należą do największych tego typu wydarzeń w Polsce i Europie Wschodniej. Podczas EKOGALI zapoznać się można z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej, a od kilku lat także z podkarpacką ofertą produktów tradycyjnych wpisanych listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych.

Targi EKOGALA są doskonałą okazją do nawiązania współpracy i zawarcia korzystnych kontraktów, promocji produktów ekologicznych i tradycyjnych oraz zachęcają producentów do podejmowania dalszych inicjatyw na rzecz rozwoju działalności, nie tylko na terenie Województwa Podkarpackiego, ale również całego kraju.

Produkcja żywności wysokiej jakości ma przede wszystkim służyć dobrej kondycji fizycznej i zdrowiu ludzi. Żywnością taką zainteresowanych jest coraz więcej konsumentów, wyrazem czego, są pojawiające się coraz częściej specjalistyczne sklepy czy półki zlokalizowane na wyodrębnionych wyspach w centrach handlowych i supermarketach.

Targom EKOGALA towarzyszą seminaria, prezentacje, degustacje, konkursy oraz pokaz gotowania. W czasie Targów odbywa się także finał Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych. Ciekawym, elementem EKOGALI jest „Wyspa tematyczna”, na której każdego roku odbywa się prezentacja (np. „Miód i produkty pszczele”, „Mleko i nabiał”, „Od ziarenka do bochenka”, „Podkarpacka wołowina, wino i sery”).

Corocznie, liczba zarówno wystawców jak i odwiedzających systematycznie rośnie. W ubiegłym roku podczas EKOGALI gościliśmy 130 wystawców z Polski i Europy i około 12 tysięcy zwiedzających. Targi trwają dwa dni (piątek, sobota). Niekwestionowanym atutem Targów jest fakt bezpłatnego udostępnienia powierzchni wystawienniczej wraz ze standardową zabudową, a zwiedzający mają zagwarantowany wolny wstęp na Targi.

PROGRAM

8 grudnia 2017 r. (piątek)

- godz. 10.00 - 17.00 - Zwiedzanie Targów
- godz. 11.00 - 15.00 - XII Europejski Konkurs Kulinarny - część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa - godz. 11.00 - 14.00 - Konkurs o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017
- godz. 11.00 - 14.00 - Konkurs na „Najładniejsze stoisko targowe"
- godz. 10.00 - 13.00 - Konferencja „Rynek chiński - szanse i zagrożenia"
- godz. 10.00 - 12.00 - Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I - VII pt. „Owoce i warzywa to zdrowie" - Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego - scena w holu
- godz. 10.00 - 10.10 - Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski - Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
- godz. 10.10 - 10.30 - Inscenizacja i prezentacja multimedialna „W zdrowym ciele zdrowy duch!" - dzieci z Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie oraz uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
- godz. 10.30 - 11.00 - „Z grządki na talerz, czyli prozdrowotne walory warzyw i owoców" - Młodzi Ekolodzy ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
- godz. 11.00 - 11.30 - Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci
- godz. 12.00 - 14.00 - Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Nieoceniona wartość owoców i warzyw" Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Rzeszowie - scena w holu
- godz. 12.00 - 12.10 - Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
- godz. 12.10 - 12.40 - „Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka. Dlaczego warto jeść ekologiczne owocowe i warzywa?" - Mirosław Pytko
- godz. 12.40 - 13.00 -„Ekologiczne przetwórstwo owoców i warzyw, czyli jak powstaje ekologiczny sok, dżem i chipsy jabłkowe?" - Przedstawiciel firmy Owocowe Smaki p. z o.o.
- godz. 13.00 - 13.30 - Rozstrzygnięcie ekologicznych konkursów dla uczniów gimnazjów wraz z prezentacją prac - wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży
- godz. 14.00 - 14.30 - Oficjalne otwarcie EKOGALI - Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
- godz. 14.30 - 15.00 - Rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017
- godz. 15.30 - Zwiedzanie stoisk wystawowych
- godz. 15.00 - 16.00 - Panel Dyskusyjny: bariery rozwoju małej przedsiębiorczości w branży przetwórstwa żywności wysokiej jakości w Polsce - wprowadzenie do dyskusji - Ireneusz Drzewiecki - Klaster Bio-Żywności POLSKA EKOLOGIA - organizator Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA - scena w holu
- godz. 16.00 - 17.00 - Finał XXIV Edycji Ogólnopolskiego Konkurs Promocyjnego AGRO POLSKA – organizator MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie - scena w holu
- w godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna", na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole"

9 grudnia 2017 r. (sobota)

- godz. 10.00 - 17.00 - Zwiedzanie Targów
- godz. 10.00 - 16.00 - XII Europejski Konkurs Kulinarny - część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa - godz. 11.00 - 13.00 - Szkolenie handlowe dotyczące rynku chińskiego
- godz. 12.00 - 12.45 - VIP-y gotują (część I) - (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej) - część wystawowa
- godz. 13.00 - 13.45 - VIP-y gotują (część II) - część wystawowa
- godz. 15.00 - 15.15 - Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targowe" - scena w holu
- godz. 16.00 - 16.55 - Rozstrzygnięcie XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród - scena w holu
- godz. 17.00 - Zamknięcie Targów
W godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna", na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole"