Nie jest łatwo odpowiedzieć na to pytanie. W samej Warszawie burgerowni ciągle przybywa, natomiast duża ich liczba nie utrzymuje się na rynku. Na pewno nie jest to tania inwestycja. Panująca, wciąż rozwijająca się moda na burgery bardzo sprzyja rozwojowi rynku. Natomiast te lokale z burgerami uznawane za najlepsze, otwarte zostały lata temu i mają zbudowaną swoją solidną markę. Otwierając zatem swój interes, nie można zapomnieć o oryginalności i wysokiej jakości.

Na pewno błędem byłoby skupianie się wyłącznie na jednym aspekcie. Chcąc otworzyć burgerownie w Warszawie http://wypasburger.pl należy myśleć wielotorowo. Z pewnością warto wymyślić coś oryginalnego co pozwoli się nam wyróżnić wśród konkurencji. Nie ma również wątpliwości, że postawić trzeba na swoich zaufanych dostawców produktów najwyższej jakości.

Podstawą jest odpowiednio wysokiej klasy wołowina. Dobre burgerownie w swoim menu mają też burgery drobiowe. Niektóre nie boją się eksperymentów i stawiają także na ryby, dziczyznę czy też wieprzowinę. Coraz popularniejsze stają się także bezmięsne burgery. Tofu, buraki czy też grzyby to już nie tak wymyślny dodatek jak kiedyś.

Warto również zadbać o wysoką jakość i świeżość warzyw. Najlepiej kupować je bezpośrednio od rolników na różnego rodzaju targach bądź giełdach.

LOKALIZACJ

Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie lokalu, który już wcześniej funkcjonował jako działalność gastronomiczna. Może to pozwolić zaoszczędzić wiele pieniędzy. Najlepszym rozwiązaniem są lokale mieszczące się w centrum miasta lub w tzw. zagłębiach imprezowych.

Wielkość lokalu nie musi być zatrważająca. Wystarczy około 25m2 i przestrzeń na kilkanaście miejsc siedzących. Tak wygląda większość burgerowni w Warszawie. Wystrój nie musi być również wysublimowany. Wystarczy postawienie na klasykę – np. proste drewniane krzesła i stoły oraz gołe cegły. W wypadku burgerowi sprawdzają się surowe wnętrza.

Często stosowanym ostatnimi czasy rozwiązaniem jest otwarta dla gości kuchnia. Mogą oni dzięki temu obserwować kucharzy podczas pracy i znać każdy proces jaki przechodzi ich danie, aż do momentu zaserwowania. Jest to jednak drogie rozwiązanie. Wiąże się z to z koniecznością zamontowania dodatkowych wentylacji – kilkanaście tysięcy złotych więcej. Kuchnia w burgerowni musi być zaopatrzona w grilla, lodówki, frytkownice, maszynki do mielenia, opiekacze i piekarniki do bułek. Przydać się może również ekspres do kawy. Zatem łączne koszty takich urządzeń nieco lepszej jakości to w granicach od 10 do 20 tysięcy złotych.

PRACOWNICY

Jest to z pewnością biznes, który nie jesteśmy w stanie poprowadzić samodzielnie. Potrzebujemy minimum dwie dodatkowe osoby. Przy czym jedną do gotowania, przyrządzania dań. Drugą do obsługiwania gości. Jest to minimum stanowiące podstawę trzonu pracowniczego takiego lokalu.

otwieranie burgerowni

ZAGROŻENIE

Mimo, że burgery są bardzo modnym daniem, nie wiadomo czy za jakiś czas to się nie skończy. Wtedy rynek zweryfikuje słabsze lokale i pozostaną tylko te najlepsze. Dlatego tak ważne jest wyróżnianie się spośród innych. Oryginalne lokale mają większe szanse na przetrwanie, ponieważ nikt w żaden sposób nie zapewni im niczego podobnego.

ZAŁOŻENIA

Tego typu biznes warto otworzyć wraz ze wspólnikiem. Kilka tygodni – to czas jaki z pewnością trzeba poświęcić na to, aby opracować i wcielić w życie oryginalne menu i wszelkie inne pomysły. Nie można zapomnieć o rzeczy niezbędnej – szczególnie w dzisiejszych czasach. Mowa o dobrym marketingu i reklamie naszego lokalu. Zależy nam przecież na tym, aby dowiedziała się o nas jak największa liczba osób, czyli potencjalnych klientów.