Czy powinniśmy sami decydować o eliminacji składników z diety?

Eliminacja mięsa, produktów zwierzęcych, glutenu, nabiału, produktów wzdymających – eliminujemy coraz chętniej. Powody są różne: samopoczucie, choroba, nasze przekonania. Wykluczenie całej grupy żywieniowej wymaga jednak wiedzy i włączenia do jadłospisu zamienników. Często taka decyzja powinna być podjęta z pomocą dietetyka lub lekarza.

Nieprzemyślana eliminacja może skutkować niedoborami

Każda grupa żywieniowa oferuje nam inne składniki odżywcze. Węglowodany złożone i proste, białko zwierzęce i roślinne, zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nierozpuszczalne w tłuszczach, składniki mineralne. Właśnie dlatego nasza dieta powinna być jak najbardziej zróżnicowana – żeby dostarczyć ciału wszystkich potrzebnych składników. Wykluczenie całej grupy żywieniowej oznacza wykreślenie z naszego jadłospisu wielu potrzebnych składników. Żeby uniknąć niedoborów, należy znaleźć produkty, które dostarczą nam tych samych wartości.

Eliminujesz gluten? Zadbaj o odpowiednią ilość witaminy B, żelaza, cynku i magnezu

Produkty pełnoziarniste są źródłem wielu składników mineralnych. Należą do nich witaminy z grupy B, żelazo, cynk i magnez. Osobom na diecie bezglutenowej grożą niedobory tych składników. Jeżeli nie chcemy sięgać po suplementy, to musimy włączyć do diety amarantus, kaszę jaglaną i gryczaną. Żeby dostarczyć odpowiednią ilość błonnika i witamin sięgaj też po suszone owoce, orzechy, pestki dyni czy słonecznika.

Sklepowe produkty bezglutenowe są często bardzo przetworzone, kaloryczne i pozbawione wartości odżywczych. Dlatego zamiast sięgać po bezglutenowe gotowce: chleby, bułki, słodycze czy ciastka, skorzystaj z naturalnych produktów i przygotuj własne wypieki.

Wegetarianie i weganie muszą zadbać o białko i zdrowe tłuszcze

Mięso, ryby i nabiał to dobre źródła białka. Świat roślin ma jednak swoje alternatywy. Najlepsze roślinne źródła białka to rośliny strączkowe, a więc soczewica, fasola, groch, orzechy, takie jak orzeszki ziemne, migdały, nerkowce i produkty pełnoziarniste: kasza gryczana, amarantus czy quinoa.

Dieta składająca się z warzyw i owoców dostarcza większość witamin i składników mineralnych. Żelazo, cynk, wapń, jod i witaminę B12 spożywamy jednak zazwyczaj z produktami zwierzęcymi. Żeby dostarczyć ciału tych składników również musimy spożywać rośliny strączkowe, a do tego produkty pełnoziarniste i warzywa liściaste. Jedynie witaminę B12 powinno się suplementować.

Również osoby z nietolerancją laktozy eliminujące nabiał muszą zadbać o odpowiednią podaż składników mineralnych. W ich diecie nie może zabraknąć jajek, ryb oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Ze świata roślin powinniśmy wykorzystać ponownie rośliny strączkowe, warzywa liściaste, orzechy i nasiona.

Diety eliminacyjne wymagają dużej wiedzy i dobrego planu. Żeby uniknąć niedoborów i pogorszenia stanu chorobowego warto skorzystać z pomocy profesjonalistów. Diety pudełkowe https://catering-time.pl/kategoria/firmy-cateringowe/ oferują wiele diet eliminacyjnych. Jadłospis przygotowany przez dietetyków zagwarantuje nam pełnowartościowe posiłki i bezpieczne wykluczenie składników diety.