Dlaczego potrawy z kuchni węglowej smakują dużo lepiej?
Kuchnie węglowe nie są wcale przeżytkiem
Jeśli chodzi o kominki i piece kuchenne, to na rynku znajdziemy ich przeróżne modele. Trafiają się płyty z ceramiki, płyty indukcyjne, zwykłe elektryczne kuchenki, na gaz czy też solidne oraz tradycyjne kuchnie węglowe. Czy kuchnia węglowa jest reliktem pradawnej epoki? W żadnym wypadku. Obecnie kuchnia na drewno nie jest wyniszczoną kuchnią, którą można jeszcze znaleźć na wsi u dziadków. W sklepach znajdziemy przeróżne kuchnie węglowe. Mowa tutaj o kuchniach nawiązujących do czasów poprzednich, wyłożone kafelkami oraz takie, które są możliwe do zabudowania w całym ciągu mebli kuchennych.
Dlaczego jedzenie z węglowej kuchni smakuje o wiele lepiej? Przede wszystkim chodzi tutaj o to, że na węglowej kuchni temperatura jest troszkę niższa od tej na gazie. Ogień bez przeszkód dotyka garnka czy też patelni. Z kolei na gazie da się spalić jedzenie, kiedy jest ono nawet surowe w środku. Na kuchni węglowej trzeba być prawdziwym ekspertem w tejże jakże okropnej dziedzinie, aby spalić potrawę.
Co ciekawe określone potrawy są niemożliwe w ogóle do sporządzenia na gazie czy też na kuchni elektrycznej. Jedzenie nie jest wygotowane w takim stopniu. Leczo, bigos czy też różnego rodzaju potrawy w sosie własnym przygotować można je tylko właśnie na kuchni na węgiel. Jedynie w takiej sytuacji będą przepyszne. Przeciętna jajecznica nawet smakuje dużo lepiej, gdy zostanie zrobiona na kuchni właśnie na drewno, a nie na kuchence elektrycznej, gazowej czy też co gorsza na indukcyjnej.
Kolejną sprawą jest to, że gotują leczo czy też bigos niezmiernie ważne jest to, aby potrwa się nie gotowała na pełnym płomieniu. Musi się gotować delikatnie oraz długo. Czasem bardzo długo. Najsmaczniejszy bigos jest, gdy się poddrzewa przez dobrych kilka godzin. Raczej nikt nie zdecyduje się na to, aby gotować kilka godzin bigos na elektrycznej kuchni z okapem, ponieważ zapach może być niezbyt komfortowy. Co więcej bigos były droższą potrawą niż sushi w restauracji. Na kuchennym piecu wygląda to znacznie inaczej. Palenisko zapełniane jest drewnem, a bezpośrednią moc grzania należy dostosować bezpośrednim dopływem powietrza oraz także miejscem ustawienia garnka czy też patelni, a konkretnie chodzi o odległość od samego środka”. Środek kuchni jest przeważnie wydzieloną fajerką ze specjalnym pierścieniem.
Na sam koniec warto dodać, że węglowe kuchnie czy też kuchnie na drewno posiadają bardzo często piekarnik, który ogrzewany jest jednocześnie przy korzystaniu z grzewczej płyty. W dodatku bardzo dużo kuchni jest wyposażonych w podkowę, która służy podgrzewaniu ciepłej wody do użytku codziennego. Jak widać można upiec wiele przysłowiowych pieczeni na jednym ogniu”. Jak widać możliwe jest to jedynie w kuchniach na stałe paliwa.
Warto zatem rozważyć zakup takiej tradycyjnej kuchni. Na pewno nie będziemy żałować tego zakupu. Co do tego nikt z nas nie ma żadnych wątpliwości. Będziemy zadowoleni z funkcjonalności naszej kuchni.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski