Karpaty na Widelcu w Rzeszowie - Makłowicz, DAGADANA i karpacki smak

Dwudniowe święto kuchni i tradycji na Rynku w Rzeszowie przyciąga smakoszy i rodziny. Robert Makłowicz poprowadzi pokaz, zagrają Dirty Horns i DAGADANA, a cały dochód wesprze uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych.
- Przyjdź na Rynek w Rzeszowie i skosztuj potraw Karpat
- Przyjdź na pokazy Makłowicza i koncerty które rozkręcą tłum
- Weź udział w warsztatach i wspomóż młodych kucharzy
Przyjdź na Rynek w Rzeszowie i skosztuj potraw Karpat
Festiwal Karpaty na Widelcu odbywa się w centrum Rzeszowa na Rynku i w pobliskich ulicach: Słowackiego, Kościuszki, 3 Maja oraz pl. Farnym. W sobotę 20 września od 11:00 do 20:00 rozstawi się karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych, gdzie można kupić przetwory, pieczywo, miody i inne specjały. Degustacje w strefie kulinarnej będą odbywać się na podstawie zakupionych cegiełek, a dochód przeznaczony jest na kształcenie uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
Producentów żywności i napojów z Podkarpacia zaprasza się do udziału w konkursie “Najlepszy Smak Regionu 2025” — zgłoszenia przyjmowano do 15 września, a prezentacja produktów odbywa się 20 września w Zespole Szkół Gospodarczych. Informacje o konkursie znajdują się na stronie Estrady Rzeszowskiej.
Przyjdź na pokazy Makłowicza i koncerty które rozkręcą tłum
Niedziela 21 września zaczyna się korowodem kucharzy, restauratorów, nauczycieli i uczniów ZSG, który wyruszy spod fontanny multimedialnej ulicami 3 Maja i Kościuszki w kierunku Rynku. Korowodowi będzie przewodzić formacja Dirty Horns, a o 12:00 nastąpi oficjalne otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza i prezentacją menu restauracji biorących udział w imprezie.
W programie są m.in.:
- 13:00–18:00 występy regionalnych zespołów pieśni i tańca na Scenie folk (plac za Ratuszem),
- 13:00 otwarte warsztaty artystyczne dla dzieci “Sztuka na widelcu” prowadzone przez Dominikę Wiewiórską z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie,
- 14:30 pokaz kulinarny Roberta Makłowicza z przygotowaniem tokań pieprznego (borsos tokany) z mamałygą,
- 15:15 koncert Dirty Horns na placu Farnym,
- 15:30 spotkanie z Aleksandrem Piturą o lodach rzemieślniczych i konkurs GELATO – smak tradycji i natury,
- 16:15 spotkanie z Robertem Makłowiczem w cyklu “Na szlaku karpackich smaków” z możliwością zakupu książek i zdobycia autografu,
- 18:00 koncert duetu Olica,
- 18:45 ogłoszenie wyników konkursów “Najlepszy smak regionu 2025” oraz “GELATO – smak tradycji i natury”,
- 19:00 finałowy koncert zespołu DAGADANA.
DAGADANA będzie gwiazdą wieczoru — zespół łączy tradycję polską i ukraińską z jazzem, elektroniką i world music, prezentując także premierowy materiał.
Weź udział w warsztatach i wspomóż młodych kucharzy
Festiwal łączy smak z działaniem edukacyjnym. Warsztaty, konkursy i jarmark to okazja, by spróbować regionalnych produktów, porozmawiać z producentami i nauczyć dzieci kulinarnych i artystycznych prostych technik. Organizatorami wydarzenia są Miasto Rzeszów, Estrada Rzeszowska oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Po festiwalu na stronie karpatynawidelcu.pl dostępne będą przepisy Roberta Makłowicza na dania prezentowane podczas pokazów.
na podstawie: Urząd Miasta w Rzeszowie.
Autor: krystian