Czym charakteryzuje się kuchnia japońska i jakie potrawy warto spróbować?

Polacy coraz chętniej sięgają po dania kuchni azjatyckich, w tym kuchni japońskiej. Co ciekawe, jest ona uznawana za najzdrowszą kuchnię świata. Niektóre dania japońskie, takie jak sushi, już na dobre zadomowiły się w naszej kulturze, ale inne dalej nie cieszą się zbytnią popularnością w naszym kraju. Jednak miłośnicy kuchni japońskiej przekonują, że poza wspaniałymi wartościami odżywczymi, odznacza się także wyjątkowym smakiem i aromatem potraw, zupełnie innym niż nasze tradycyjne dania europejskie. Czym więc charakteryzuje się kuchnia japońska? Jakie dania i przysmaki warto spróbować?

Cechy charakterystyczne kuchni japońskiej

W kuchni japońskiej stawia się przede wszystkim na naturalny smak i świeże składniki. Z tego względu stosuje się mało przypraw czy ziół. Jedzenie ma bowiem zachować swój pierwotny smak, a tego typu dodatki mogłyby go stłumić. Podstawą żywienia jest ryż, tofu, soja, grzyby shitake, owoce, glony i świeże ryby. Choć Japończycy cenią sobie oryginalny smak tych składników, nie znaczy to, że nie używają żadnych dodatków. Do najpopularniejszych można zaliczyć sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, olej sezamowy oraz ostry chrzan wasabi.

Jeśli natomiast chodzi o ryby, najczęściej spożywana jest makrela, langusta, a także tuńczyk i węgorz. Japończycy chętnie sięgają też po różnego rodzaju owoce morza. Kalmary, ośmiornice oraz krewetki to prawdziwe przysmaki, które w dodatku mają wiele cennych wartości odżywczych. Warto wspomnieć, że dieta Japończyków w dużej mierze odpowiada za ich dobre zdrowie i długie życie, zwłaszcza w porównaniu z mieszkańcami innych krajów. Kuchnia japońska jest bogata w aminokwasy, białka i żelazo, a przy tym pozostaje niskokaloryczna. Występuje w niej mało niezdrowych tłuszczy i cholesterolu. Dania japońskie są poddawane różnej obróbce termicznej - od klasycznego gotowania, przez grillowanie i pieczenie, aż po smażenie i fermentację.

Najpyszniejsze dania kuchni japońskiej

Kuchnia japońska obfituje w pyszne, aromatyczne, pożywne, a przede wszystkim zdrowe potrawy. Najpopularniejszym daniem japońskim jest bez dwóch zdań sushi. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiednie składniki, bez większych trudności jesteśmy w stanie przygotować je samodzielnie w domu. Sushi to nic innego jak ryba z ryżem i warzywami zawinięta w wodorosty. Innym popularnym daniem kuchni japońskiej jest zupa miso. W jej składzie można znaleźć przede wszystkim warzywa - ziemniaki, marchewkę, kapustę, cebulę, groszek strąkowy.

Oprócz tego do zupy dodawane są owoce morza, glony, tofu, grzyby shiitake oraz oczywiście pasta miso. Warto spróbować także popularnego ostatnio ramenu, czyli słynnej japońskiej zupy z makaronem. Oprócz makaronu w ramenie możemy znaleźć także inne dodatki, które różnią się w zależności od receptury. Często dodawane są grzyby, mięso, ryby, sos sojowy oraz pasta sojowa. Zazwyczaj ramen jest przygotowywany na bazie bulionu kostnego, jednak obecnie coraz popularniejsza staje się wersja wegetariańska. Co ciekawe, w Japonii zupa ta jest uznawana za fast food.

Japońskie specjały oferuje restauracja Gold Sushi - sprawdź menu i ciesz się japońskimi smakami.