Czym różni się kawa przelewowa od espresso

Wybierając kawę do kawiarni należy zastanowić się nad tym, jaki napar chcemy podawać swoim klientom. Przede wszystkim ziarna kawy musza być wysokiej jakości. Dzięki temu będziemy w stanie wydobyć z nich niepowtarzalny smak. Często w kawiarniach zauważyć możemy zarówno kawy przelewowe, jak i espresso. Jakie są pomiędzy nimi różnice? Tego dowiecie się w poniższym artykule!

Różnice pomiędzy kawą przelewową a espresso

Różnice pomiędzy tymi dwoma kawami znajdują się głównie w ich przygotowywaniu. Należy zwrócić tutaj uwagę na grubość mielenia ziaren, ilość użytej wody, czy chociażby na długość czasu, w którym woda będzie miała kontakt z ziarnami. Skupiając się na tych trzech czynnikach możemy stworzyć zupełnie inne napary, które będą różniły się w smaku. Kawa przelewowa oraz espresso to najpopularniejsze kawy do kawiarni, dlatego warto dowiedzieć się czym tak naprawdę się różnią.

Jak przygotować espresso?

W celu zaparzenia espresso należy drobno zmielić ziarna i przelać je gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Tak dużego ciśnienia nie uda nam się ręcznie wytworzyć, dlatego potrzebne będzie nam specjalne urządzenie. Wysokie ciśnienie pozwala na wydobycie z ziaren kawy aromatu, cukru oraz olejów, dzięki czemu espresso ma tak niepowtarzalny smak. Jest to idealna kawa do kawiarni dla tych, którzy uwielbiają wyraziste i intensywne napary.

Warto pamiętać o tym, że espresso jest wyraziste, ale także zbalansowane w smaku. Dzięki temu możemy poczuć wiele ciekawych smaków w tym naparze. Dobrze przygotowane espresso charakteryzuje się lekką słodyczą i przyjemną kwasowością. Jest to więc idealne połączenie, które uwielbia wielu smakoszy. Chcąc przygotować espresso w swojej kawiarni warto zdecydować się na porządny sprzęt, który będzie w stanie wytworzyć odpowiednie ciśnienie.

Jak przygotować kawę przelewową?

Natomiast kawa przelewowa powstaje w nieco inny sposób. Przez zmielone ziarna również przelewamy gorącą wodę. Cały proces przygotowania kawy przelewowej jest dłuższy, ponieważ nie wykorzystujemy tutaj wysokiego ciśnienia. Potrzeba więc więcej czasu, aby móc wydobyć z ziaren bogaty smak naparu. Kawę przelewową przygotowuje się mniej więcej w około 5 minut. W ten sposób otrzymujemy delikatny, ale nadal smaczny napar. Taka kawa do kawiarni zasmakuje osobom lubiącym łagodny smak kawy.

Pomimo tego, że kawa przelewowa potrzebuje więcej czasu, aby wydobyć potrzebne smaki nie znaczy, że jest to gorszy napar od espresso. Poprzez użycie większej ilości wody kawa sama w sobie nie jest tak skoncentrowana, jednak nadal możemy odkryć w niej ciekawe smaki. Delikatny napar kawowy pozwala na poznanie zupełnie nowych aromatów, których wcześniej nie mogliśmy odczuć w kawach.

Podsumowując

Wybierając kawę do kawiarni warto więc zdecydować się na obydwa rodzaje naparów. Najbardziej popularną kawą nadal jest espresso, jednak coraz więcej ludzi przekonuje się do kawy przelewowej. Nic w tym dziwnego, ponieważ oferuje ona delikatny i przyjemny smak. Pamiętaj o tym, że każda z tych kaw wymaga innego podejścia do jej przygotowania.