Warszawa: dobry dietetyk to gwarancja efektu?

3 min czytania

Sprawdzamy, co decyduje o tym, że dany dietetyk jest dobry i jak wybór dietetyka wpływa na osiągane efekty.

W Polsce dietetyka jest powszechnie kojarzona z odchudzaniem. Do gabinetu dietetyka wybierają się więc przede wszystkim osoby, które chciałyby zdrowo i skutecznie schudnąć i utrzymać wagę. Z usług dietetyków korzystają także pacjenci przed zabiegami medycznymi, którym lekarze zalecili utratę wagi bez wykonywania aktywności fizycznej lub z dozwoloną niewielką aktywnością fizyczną. Tymczasem dobry dietetyk tak nasz dobry dietetyk pracujący na terenie miasta Warszawa http://www.kolczynska.dietetyk-vita.pl/ - to interdyscyplinarny specjalista medyczny, który w zakresie swoich zainteresowań posiada szereg rożnych zadań. Na liście podstawowych zadań dietetyka nie może zabraknąć:

  • działań związanych z badaniem produktów żywnościowych,
  • działań związanych z badaniem pochodzenia określonych produktów żywnościowych,
  • badań, których wynikiem jest ocena wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
  • promocji zasad racjonalnego odżywiania się,
  • aktywności związanej z nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.

A jak zainteresowania dietetyka mają się do pracy z konkretnym klientem? Jak już wspomnieliśmy z usług gabinetów dietetycznych korzystają przede wszystkim osoby cierpiące na nadwagę, tymczasem projektowanie metod leczenia zaburzeń żywieniowych takich ja nadwaga czy niedożywienie to zaledwie jedno z wielu zadań, jakich może się podjąć dobry dietetyki, zarówno ten działający na terenie miasta Warszawa, jak i ten pracujący w każdym innym miejscu w Polsce i na świecie. We współpracy bezpośredniej klient może liczyć m.in. na:

  • indywidualny plan dietetyczny, który dietetyk przygotuje dla niego uwzględniając jego wiek, ogólny stan zdrowia, specjalny stan organizmu (np. ciąża) oraz prowadzony tryb życia z takiej konsultacji dietetycznej warto skorzystać przynajmniej raz na jakiś czas w celu weryfikacji swojego planu żywieniowego pod kątem ilości przyjmowanych kalorii, a także dostarczanych organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów;
  • opracowanie spersonalizowanej metody leczenia oraz metod postępowania w przypadku wspomnianych wcześniej zaburzeń żywieniowych metody leczenia powinny uwzględniać m.in. przyczyny występowania zaburzeń żywienia oraz ewentualną pomoc psychologiczną;
  • opracowanie procesu przygotowywania potraw oraz obróbki termicznej produktów spożywczych, tak aby proces ten był zgodny z założeniami diety, a przygotowywane posiłki smaczne i pożywne;
  • pomoc w opracowaniu odpowiedniego planu żywieniowego w przypadku choroby, w tym nietolerancji pokarmowych oraz chorób autoimmunologicznych.

Oczywiście wskazane powyżej dziedziny aktywności zawodowej dietetyka to pewien ogólny zarys tego, czego możemy się spodziewać w gabinecie dietetycznym. W większości dobrzy i polecani dietetycy specjalizują się w wąskich dziedzinach żywienia, dzięki czemu mogą udzielić fachowej pomocy i doradztwa, a także zaproponować innowacyjne rozwiązaniach, które dopiero pojawiają się na polskim rynku żywieniowym oraz rynku suplementów. Warto bowiem pamiętać o tym, że prawidłowo zbilansowana dieta to nie tylko odpowiednio przygotowane posiłki, ale również prawidłowe nawodnienie organizmu oraz regularne uzupełnianie mikroelementów. Holistyczne podejście do diety, która uwzględnia niezbędną ilość kalorii oraz substancji odżywczych, a także witamin i mikroelementów pozwala osiągnąć najlepsze rezultaty leczenia zdrowe ciało i dobre samopoczucie.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

faktyrzeszow_kf