Sprawdzone sposoby na przyrządzanie mięs w domowej kuchni

Domowa kuchnia może być dobrym miejscem do kulinarnych eksperymentów. W polskich domach w dalszym ciągu królują mięsne dania. Mięso pojawia się w różnych wersjach na stole najczęściej na ciepło w porze obiadu. Przepisy obejmują różnego typu mięso, najczęściej kucharze sięgają po mięso ze świni, kurczaka, indyka, gęsi, rzadziej po królika i wołowinę. Sztuka przyrządzania mięs może się bardzo przydać, to głównie na te danie liczą zaproszeni goście. Oprócz smażenia, można skorzystać też z takich metod jak duszenie na wolnym ogniu czy pieczenie i grillowanie. Można je przygotowywać z niewielką ilością tłuszczu, co uczyni dania mniej kalorycznymi i ciężkostrawnymi.

Po jakie mięsne przepisy sięgnąć w domowej kuchni?

O smażeniu i duszeniu warto przypomnieć sobie zwłaszcza w czasie przygotowania mięsnego gulaszu. Jest to danie proste, niewymagające wielu składników. Niekiedy wystarczy tylko odpowiednio dobrane mięso, może to być albo wieprzowina, albo wołowina, żeby nadać odpowiedniego smaku i aromatu. Do takiego składnika dobiera się aromatyczne przyprawy, na przykład paprykę słodką, chili, rozmaryn, pieprz, dodaje czosnek i cebulę, całość dusi się przez około godziny do dwóch, żeby mięso zrobiło się miękkie. Takie przepisy na gulasz mogą obejmować też warzywne dodatki, nierzadko mięso łączy się z czerwoną, żółtą i zieloną papryką, dodać można także cukinię, marchewkę, ziemniaki, fasolkę szparagową, groszek. W zależności od tego, jak bardzo treściwy ma być taki posiłek, można łączyć ze sobą poszczególne komponenty. Żeby gulasz się udał, koniecznie trzeba dodawać je tak, żeby wszystkie zrobiły się miękkie w mniej więcej tym samym czasie. Nie można dopuścić do tego, że jeden ze składników zostanie rozgotowany. Duszenie mięsa to proces dość długotrwały, dlatego resztę dodatków dodaje się po pewnym czasie, stopniowo. Należy pamiętać także, że wołowina zrobi się miękka i gotowa do zjedzenia nieco później od na przykład wieprzowiny czy kurczaka. Często wymaga większej ilości czasu i poświęcenia kucharza.

Informacje dodatkowe: Dodatkowe informacje znajdziesz na stronie Budnicy - dowiedz się, jak poprawnie przygotować mięsa, by było jak najsmaczniejsze.

Najprostszy sposób na przygotowanie mięsa w domu

Często na polskim stole można zauważyć kotleta schabowego. Przed umieszczeniem go na rozgrzanej patelni mięso wymaga rozbicia na mniejsze, cienkie kawałki, obtoczenia go w jajku i bułce tartej. Przepisy na tego rodzaju danie są zawsze proste, niewymagające dodatkowych środków czy narzędzi. Coraz częściej idzie się o krok dalej i żeby uprościć przygotowanie takiego obiadu stosuje się zamiast mięsa wieprzowego mięso z kurczaka. Jest ono bardziej delikatne i szybciej ulega procesom smażenia, wystarczy kilka minut a można cieszyć się smacznym posiłkiem, tak samo dobrym jak tym z kotletem schabowym. Każde przygotowane danie mięsne, niezależnie od tego, czy zostanie upieczone, usmażone czy ugrillowane, można podawać ze sosami powstałymi z naturalnych składników. Mogą to być na przykład ręcznie robione sosy w domu, między innymi sos czosnkowy, grzybowy czy pomidorowy. Każdy taki sos wzbogaci smak, pomoże zakamuflować niedociągnięcia kucharza.